Vaccinaties – Spaarndammer Apotheek – Amsterdam

Spaarndammer Apotheek

Spaarndammerstraat 59-61 1013TA Amsterdam Tel:020-6829454 Fax:020-6813449

Vaccinaties

D(ifterie) T(etanus) P(olio)

Een basisvaccinatie van het gecombineerde vaccin DTP bestaat uit een serie van 3 injecties binnen één jaar toegediend. De beschermingsduur is 15 jaar. In Nederland kunnen alle kinderen deze vaccinaties ontvangen via het Rijksvaccinatieschema. Indien het langer dan 15 jaar is geleden dat de laatste DTPprik is ontvangen, wordt één herhalingsvaccinatie (één injectie) geadviseerd. Deze geeft wederom een bescherming van ongeveer 15 jaar.
Aan personen die nog nooit zijn gevaccineerd of waarvan onbekend is of ze eerdere vaccinatie hebben ontvangen, dient een basisbestanden te worden verstrekt.

Buiktyfus

Tegen buiktyfus kunt u zich op twee verschillende wijzen laten vaccineren: vaccinatie d.m.v. capsules
Deze vaccinatie bestaat uit drie capsules. De beschermingsgraad is drie jaar. vaccinatie d.m.v. een injectie
Deze vaccinatie bestaat uit een injectie. De bescherming is drie jaar.

Overleg met uw arts voor welke methode u het best kan kiezen.

Hepatitis A

Tegen hepatitis A kunt u zich op twee verschillende wijzen beschermen:
passieve immunisatie
Bij deze manier van bescherming wordt een injectie met antistoffen tegen het hepatitis Avirus toegediend. De beschermingsduur is 3-5 maanden afhankelijk van de toegediende hoeveelheid.
actieve immunisatie
Bij deze manier van bescherming gaat het lichaam zelf antistoffen opbouwen. Een volledige vaccinatie bestaat voor volwassenen uit twee injecties. De beschermingsduur is waarschijnlijk tien jaar.

Ook hierbij geldt dat u in overleg met de vaccinerende arts een keuze maakt uit een van beide methoden.

Gele Koorts

De vaccinatie tegen gele koorts bestaat uit één injectie. De beschermingsgraad is tien jaar.

Hepatitis B

De bescherming tegen hepatitis B vindt plaats door middel van vaccinatie. Een volledige vaccinatie bestaat uit drie injecties. De beschermingsgraad is tien jaar.

Cholera

Het huidige chloorwater wordt op dit moment voor geen enkel land geadviseerd. Voor bestemmingen met name in Afrika is het soms verstandig om een cholera stempel ‘not indicated’ in uw vaccinatiebewijs te laten plaatsen.

U wordt geadviseerd uiterlijk 4-6 weken voor vertrek contact op te nemen met een vaccinatiebewijs of een ter zake kundige huisarts of apotheker voor de benodigde vaccinatie.