Diarree
Ruim 30-50% van alle reizigers naar de (sub)tropen wordt getroffen door reizigersdiarree. Deze aandoening wordt veroorzaakt door allerlei verschillende ziekteverwekkers. In veel gevallen betreft het een onschuldige aandoening, die na enkele dagen vanzelf weer overgaat. Maar in sommige gevallen is sprake van een darmaandoening van ernstigere aard.
Reizigersdiarree treedt meestal op gedurende de eerste dagen van verblijf in het land van bestemming. Getroffen personen hebben meer dan driemaal per dag dunne ontlasting, vaak gepaard met buikkrampen en misselijkheid. De klachten verdwijnen in de meeste gevallen weer na enkele dagen.
Tijdens de diarreeperiode worden veel vocht en zouten verloren. Indien u dit niet voldoende aanvult, kan dit leiden tot uitdroging. Met een orale rehydratie oplossing (b.v. Care Plus® O.R.S.) kunt u de vocht en zoutbalans weer herstellen. Zorg dus altijd dat u voldoende drinkt, wanneer u in de tropen verblijft, want door transpiratie verliest u veel vocht. Een O.R.S. stopt de diarree niet, maar het voorkomt uitdroging en bevordert het herstel direct.
Het gebruik van het antidiarreemiddel loperamide moet u zoveel mogelijk beperken. Gebruik het alleen in situaties waarbij de diarree echt ongelegen komt (zoals tijdens een lange bus of vliegreis), en niet langer dan 48 uur achtereen. Deze middelen stoppen de diarree binnen korte tijd. Soms echter zal na het beëindigen van het gebruik van deze middelen de diarree opnieuw optreden.
Wat zijn de belangrijke kenmerken van uitdroging
Het belangrijkste wat opvalt bij mensen die een tekort aan vocht hebben, is dat steeds minder wordt geplast. De kleur van de urine is ook donkerder geel dan normaal. In een volgend stadium ontstaat een droge tong en neemt de spanning van de huid (turgor) af. Dit laatste kunt u controleren door de huid tussen twee vingers te nemen (knijpen) en los te laten. Normaal zal de huid direct weer glad trekken. Bij mensen die uitgedroogd zijn, blijft de huid enige tijd geplooid om vervolgens langzaam glad te trekken. Mensen met deze laatstgenoemde verschijnselen dienen direct het vochttekort aan te vullen met betrouwbaar water, bij voorkeur in combinatie met een O.R.S.
Wanneer een dokter raadplegen?
Reizigersdiarree is in veel gevallen een mild verlopende aandoening, die geen medische hulp behoeft. In de volgende omstandigheden is het toch raadzaam medische hulp te zoeken:
Kleine kinderen en zuigelingen krijgen zeer snel uitdrogingsverschijnselen. Indien de kinderen nauwelijks drinken of alles weer uitspugen, wordt aangeraden medische hulp te zoeken.
Indien de getroffen persoon hoge koorts heeft.
- Indien bij de ontlasting bloed of slijm aanwezig is.
- Indien de diarree zeer heftig is en langer dan twee dagen aanhoudt.
N.B.: Lees bij gebruik van een O.R.S. altijd eerst goed de gebruiksvoorschriften. Het onjuist voorbereiden van de oplossing kan tot grote problemen leiden, met name bij kleine kinderen