Algemene reistips – Spaarndammer Apotheek – Amsterdam

Spaarndammer Apotheek

Spaarndammerstraat 59-61 1013TA Amsterdam Tel:020-6829454 Fax:020-6813449

Algemene reistips

Een buitenlands verblijf kan een zeker risico voor gezondheid van reizigers betekenen. In het buitenland heeft men veelal een ander voedingspatroon, gaat men anders met gezondheid en hygiëne om en heersen vaak ziekten, waarmee we in ons land niet snel in aanraking komen.

Een aantal infectieziekten is te voorkomen door gepaste voorzorgsmaatregelen. Enkele worden in deze informatiefolder behandeld.

Houdt u er rekening mee dat een vaccinatieprogramma enige tijd in beslag kan nemen. Overleg daarom tenminste vijf weken vóór vertrek met uw apotheek, arts of de afdeling tropenvaccinatie van uw regionale GGD voor de nodige vaccinaties. Zij kunnen u ook verder informeren, indien u na lezing van deze informatiefolder nog vragen mocht hebben.

Risico’s

Welke gezondheidsrisico’s kunt u als reiziger naar verre bestemmingen tegenkomen ?

Een ander voedingspatroon en andere hygiënische normen komt u snel tegen. Dit is al het geval in de gebieden rond de Middellandse Zee.
Een groter risico vormen de ’tropische’ bestemmingen:

  •  Afrika,
  •  Midden-Oosten,
  •  Azië,
  •  Midden- en Zuid-Amerika.

Niet alleen laat de hygiënische standaard daar vaak te wensen over, ook komen juist daar ziekten voor die in Nederland niet (meer) voorkomen, zoals buiktyfus, cholera, gele koorts, hondsdolheid en malaria. Andere ziekten komen frequenter voor dan in Nederland en leveren, gevoegd bij de minder hygiënische omstandigheden, een gevaar op voor de reiziger. Bovendien kunnen verwondingen, met name ook kleine schaafwondjes, leiden tot ernstige infectieziekten. Let er dus op dat u ieder wondje goed schoonmaakt, ontsmet en waterdicht afdekt.
Niet iedere reis zal een even groot risico voor uw gezondheid betekenen.
De wijze waarop u reist, de accomodatie waar u verblijft, de reisduur en de Persoonlijke hygiënische regels die u ter plaatse in acht neemt, zijn mede bepalend voor het risico dat u uiteindelijk loopt.
Bedenk ook dat deelname aan gemotoriseerd verkeer in vreemde landen een reëel gevaar kan betekenen.

Gedrag

Veel ziekteverwekkers komen via besmet voedsel of drinkwater het lichaam binnen. Oplettendheid met het eten en drinken voorkomt dan ook een hoop narigheid.
Hierna volgen enige algemene regels die de kans op een besmetting aanzienlijk verkleinen.

  • Eet geen fruit dat u niet zelf geschild heeft; ook gewassen groente kan besmet zijn via het gebruikte waswater.
  • Leidingwater is niet te vertrouwen, indien het niet goed is doorgekookt. Drink het niet (tandenpoetsen, douchen!) en neem geen ijsblokjes in uw frisdrank. Flessenwater mits niet lokaal geproduceerd en in originele, verzegelde verpakking, is zonder meer veilig. Kies bij voorkeur koolzuurhoudend water.
  • Was uw handen goed met zeep, na gebruik van het toilet, voor het eten, vóór het koken, etc. Gebruik desinfecterende doekjes (b.v. Care Plus® Wipes) als geen schoon water in de buurt is.
  • Keukenhygiëne is zeer belangrijk. Het voedsel moet voldoende verhit worden om mogelijk aanwezige bacteriën te doden. Vlees, gevogelte, vis, schelpdieren, groenten, melk en melkproducten bevatten vaak hoge aantallen bacteriën.
  • Sauzen en desserts, zelfgemaakt van rauwe of niet goed doorgekookte eieren, zoals mayonaise, hollandaise saus en mousses, kunnen ook besmet zijn.
  • Het eten in openbare gelegenheden is beslist niet altijd te vertrouwen. Denkt u daarbij ook aan kraampjes met etenswaar op een markt, onverpakt consumptie-ijs, e.d.

Bij het gedrag hoort ook de bescherming tegen stekende insecten.
Draag zo mogelijk bedekkende kleding en gesloten schoeisel. Gebruik een insectenwerend middel dat een hoog percentage DEET bevat (b.v. Care Plus® Deet). Tijdens het slapen kan een (geïmpregneerd) muskietennet voorkomen dat u gestoken wordt (b.v. Care Plus® Klamboe).

Oppervlaktewater dat niet als betrouwbaar en veilig te boek staat, is in principe verdacht. Ga er niet in zwemmen of pootjebaden. Er komen vaak bacteriën en andere organismen in voor die uw gezondheid ernstig kunnen bedreigen.

Geslachtsziekten komen in tropische landen frequent voor. Gebruik altijd een betrouwbaar condoom (meenemen van thuis) tijdens het vrijen. Het risico op een besmetting (AIDS, hepatitis B) is anders groot. Over AIDS zijn aparte informatiefolders verkrijgbaar.